Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik na piwie"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 773
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1606
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6114
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8939
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 773
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1606
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6114
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8939
Składniki
Jajka ucieram z cukrem, dodaję miód i olej. Suche przesiane ucieram z masą jajeczną. Pod koniec wlewam piwo, mieszam. Piekę w formie 23 x 33 cm wyłożonej papierem ok. 35 min w 175°C.
Żelatynę zalewam połową soku z pomarańczy, odstawiam. Żurawinę i jabłka podlewam resztą soku pomarańczowego i prażę na małym ogniu, dodając cukier i skórkę pomarańczową. Owoce miksuję i przecieram przez sitko (pozbywam się skórek i pestek), 2 łyżki odkładam. Do reszty dodaję żelatynę i podgrzewam do rozpuszczenia.
Z piernika ścinam wyrośniętą „górkę”, rozdrabniam, łączę z masłem i rozpuszczoną czekoladą. Formuję kulki. Ciasto kroję na 2 blaty.
Tężejące owoce wykładam na jeden blat, przykrywam drugim, dociskam.
Białą czekoladę rozpuszczam, łączę ze zmielonym twarogiem. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą twarogową.
Wykładam na wierzch piernika i ozdabiam odłożoną masą owocową. Zanim stężeje, wciskam w biały krem czekoladowe kulki.
Sylwia Drożdż z MielcaŹródło: Kobieta i życie