Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3189
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422265
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2300
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3189
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422265
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2300
Składniki
Połowę cukru przesmażyć na karmel, następnie zalać kawą. Dodać miód, margarynę, smalec, resztę cukru. Gorące lać na mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Po wymieszaniu dodać jajka i rozpuszczony amoniak lub sodę oczyszczoną. Zagnieść i zostawić na 1 dzień.
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykroić kształty pierniczków. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po wystygnięciu można polukrować. Smacznego!