Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10464
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1167
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11584
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 595
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10464
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1167
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11584
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 595
Składniki
Połowę cukru przesmażyć na karmel, następnie zalać kawą. Dodać miód, margarynę, smalec, resztę cukru. Gorące lać na mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Po wymieszaniu dodać jajka i rozpuszczony amoniak lub sodę oczyszczoną. Zagnieść i zostawić na 1 dzień.
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykroić kształty pierniczków. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po wystygnięciu można polukrować. Smacznego!