Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1776
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 280
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1776
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 280
Składniki
Połowę cukru przesmażyć na karmel, następnie zalać kawą. Dodać miód, margarynę, smalec, resztę cukru. Gorące lać na mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika. Po wymieszaniu dodać jajka i rozpuszczony amoniak lub sodę oczyszczoną. Zagnieść i zostawić na 1 dzień.
Następnego dnia ciasto rozwałkować i wykroić kształty pierniczków. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Po wystygnięciu można polukrować. Smacznego!