Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowy strudel"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25853
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2958
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1378
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25853
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2958
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1378
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, jajka i żółtko, a następnie naturalny miód, rum, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią. Odłóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Marmoladę pomarańczową lekko podgrzej. Rodzynki namocz w odrobinie wody, osącz. Orzechy grubo posiekaj. Razem z rodzynkami dodaj do marmolady, wymieszaj.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na płaty. Posmaruj ją marmoladą z bakaliami. Zwijaj, formując strudle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz około 30 minut w 180 st. Gotowe strudle piernikowe wyjmij, ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ozdób strudle.
Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.
Aby rodzynki były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, namocz je w mocnym alkoholu lub wodzie wymieszanej z kilkoma kroplami olejku do ciast.Źródło: Świat kobiety