Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowy strudel"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23042
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1002
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104848
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23042
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1002
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104848
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, jajka i żółtko, a następnie naturalny miód, rum, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią. Odłóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Marmoladę pomarańczową lekko podgrzej. Rodzynki namocz w odrobinie wody, osącz. Orzechy grubo posiekaj. Razem z rodzynkami dodaj do marmolady, wymieszaj.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na płaty. Posmaruj ją marmoladą z bakaliami. Zwijaj, formując strudle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz około 30 minut w 180 st. Gotowe strudle piernikowe wyjmij, ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ozdób strudle.
Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.
Aby rodzynki były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, namocz je w mocnym alkoholu lub wodzie wymieszanej z kilkoma kroplami olejku do ciast.Źródło: Świat kobiety