Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowy strudel

Piernikowy strudel

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Piernikowy strudel"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 18 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki przy prawy do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 dag marmolady pomarańczowej
  • rodzynki
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 6 dag białej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Piernikowy strudel

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, jajka i żółtko, a następnie naturalny miód, rum, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią. Odłóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.

  2. Marmoladę pomarańczową lekko podgrzej. Rodzynki namocz w odrobinie wody, osącz. Orzechy grubo posiekaj. Razem z rodzynkami dodaj do marmolady, wymieszaj.

  3. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na płaty. Posmaruj ją marmoladą z bakaliami. Zwijaj, formując strudle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz około 30 minut w 180 st. Gotowe strudle piernikowe wyjmij, ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ozdób strudle.

  4. Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.

  5. Aby rodzynki były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, namocz je w mocnym alkoholu lub wodzie wymieszanej z kilkoma kroplami olejku do ciast.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń