Do góry

Desery Przepis na:

Pikantny tort mięsno-warzywny

Pikantny tort mięsno-warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Pikantny tort mięsno-warzywny"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 op. suszonych drożdży
  • 3 dag + 1 łyżka masła
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 2 cukinie
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 40 dag kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • mąka na stolnicę
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: około 90 minut.

  2. Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Dodać cukier, drożdże, 3 dag masła. Wlać ok. 150 ml ciepłej wody i wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od dłoni, przykryć je ściereczką i odstawić w cieple na 45 minut.

  3. Cukinie pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pociąć w plastry. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać. Rozmaryn opłukać, odłożyć 1 gałązkę do dekoracji, od reszty oderwać igiełki i drobniutko je posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mielone mięso, smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni. Przyprawić posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i mieloną papryką.

  4. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej. Smażyć na nim paprykę przez 4–5 minut. Dodać cukinię, smażyć 3–4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia cukinii i papryki dodać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, smażyć 3–4 minuty. Przyprawić do smaku i wymieszać z mięsem.

  5. Okrągłą formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkować na cienki placek o śr. około 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy.

  6. Ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie rozsmarować połowę mięsnej masy. Przykryć połową podsmażonych warzyw. Polać połową sosu śmietanowego. Na tym rozsmarować pozostałą masę mięsną. Na wierzchu ułożyć pozostałą cukinię i paprykę. Polać drugą częścią sosu.

  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotowy tort udekorować odłożoną gałązką rozmarynu.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń