Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny tort mięsno-warzywny"
można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........S...
Odsłon: 3099
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 472
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 691
Wszędzie można znaleźć pełno przepisów na wielkanocne babeczki, nie ma co się...
Odsłon: 472
Puszyste placuszki jogurtowe , bez użycia miksera . Można je zrobić same z do...
Odsłon: 691
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut.
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Dodać cukier, drożdże, 3 dag masła. Wlać ok. 150 ml ciepłej wody i wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od dłoni, przykryć je ściereczką i odstawić w cieple na 45 minut.
Cukinie pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pociąć w plastry. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać. Rozmaryn opłukać, odłożyć 1 gałązkę do dekoracji, od reszty oderwać igiełki i drobniutko je posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mielone mięso, smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni. Przyprawić posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i mieloną papryką.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej. Smażyć na nim paprykę przez 4–5 minut. Dodać cukinię, smażyć 3–4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia cukinii i papryki dodać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, smażyć 3–4 minuty. Przyprawić do smaku i wymieszać z mięsem.
Okrągłą formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkować na cienki placek o śr. około 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy.
Ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie rozsmarować połowę mięsnej masy. Przykryć połową podsmażonych warzyw. Polać połową sosu śmietanowego. Na tym rozsmarować pozostałą masę mięsną. Na wierzchu ułożyć pozostałą cukinię i paprykę. Polać drugą częścią sosu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotowy tort udekorować odłożoną gałązką rozmarynu.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Desery
Desery
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Desery
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Desery
Proste, szybkie ciasto z jabłkami
Desery
babka ajerkoniakowa
sernik baskijski (Burnt Basque Cheesecake)
Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni ciasta tworzy się skorupka ch...
Odsłon: 55
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Smaczne, nie skomplikowane, szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami. Ciasto ze ś...
Odsłon: 90