Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek jeżynowy z migdałową kurszonką"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 519
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2552
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1865
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1095
Świąteczne smaki.
Odsłon: 151
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1721
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 519
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 2552
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1865
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1095
Świąteczne smaki.
Odsłon: 151
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1721
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj pokruszony twaróg oraz cukier puder i cukier waniliowy. Dołóż zimne masło pokrojone na kawałeczki. Wbij jajka. szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
Jeżyny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce dobrze osącz. Następnie rozsyp na ściereczce i poczekaj, aż wyschną.
Przygotuj kruszonkę: cukier puder wymieszaj z cukrem waniliowym oraz mielonymi migdałami. Dosyp mąkę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. rozcieraj czubkami palców, aż powstaną drobne grudki. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.
Blachę posmaruj masłem. Oprósz tartą bułką. Spód wylep przygotowanym ciastem. Na placku rozsyp jeżyny. Owoce delikatnie wciśnij w ciasto. Wierzch posyp kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny. Wyjmij, odstaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem albo serwować placek ze śmietaną ubitą wcześniej z cukrem pudrem oraz odrobiną likieru migdałowego.Źródło: Tina