Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek jeżynowy z migdałową kurszonką"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24070
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4384
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1171
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1318
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4353
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24070
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1064
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4384
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1171
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1318
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4353
Składniki
Przygotuj spód: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj pokruszony twaróg oraz cukier puder i cukier waniliowy. Dołóż zimne masło pokrojone na kawałeczki. Wbij jajka. szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
Jeżyny przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce dobrze osącz. Następnie rozsyp na ściereczce i poczekaj, aż wyschną.
Przygotuj kruszonkę: cukier puder wymieszaj z cukrem waniliowym oraz mielonymi migdałami. Dosyp mąkę. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. rozcieraj czubkami palców, aż powstaną drobne grudki. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki.
Blachę posmaruj masłem. Oprósz tartą bułką. Spód wylep przygotowanym ciastem. Na placku rozsyp jeżyny. Owoce delikatnie wciśnij w ciasto. Wierzch posyp kruszonką. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny. Wyjmij, odstaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem albo serwować placek ze śmietaną ubitą wcześniej z cukrem pudrem oraz odrobiną likieru migdałowego.Źródło: Tina