Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
To niezwykle prosty i smaczny deser. Orzeźwiające pomarańcze doskonale komponują się z słodkim musem czekoladowym
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12507
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 893
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12507
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 893
Składniki
Śmietankę podgrzewać w garnuszku do momentu wrzenia wtedy zdjąć ją z ognia. Wrzucić do niej połamaną czekoladę odstawić na 3-4 minuty i dokładnie wymieszać aby czekolada rozpuściła się w śmietance. Następnie czekoladową śmietankę przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc aby się dobrze schłodziła.
Pomarańcze wyfiletować, pokroić w kostkę i wrzucić do pucharków lub innego naczynia w którym będziemy przygotowywali deser.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Następnie ostudzić i wlać po równo do pucharków. Wstawić do lodówki aby galaretka zastygła.
Przygotowaną wcześniej czekoladową śmietankę ubić mikserem na najwyższych obrotach. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzch galaretki. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki aby się schłodził.