Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Porzeczkowe ciasto z migdałami"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115410
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7857
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2966
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1337
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1221
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115410
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7857
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2966
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1337
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1221
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji
Posiekaj nożem mąkę, cukier puder i masło na drobne grudki. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem.
Dołóż całe jajka, cukier waniliowy i sól. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Gdyby zanadto kleiło się do ręki, dosyp troszkę mąki. Dokładnie wyrób. Przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na 30 min.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż umyte i osuszone porzeczki. Przez sitko oprósz je cukrem pudrem. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz około 45 minut.
Na ciasto można też wyłożyć porzeczki zblanszowane w niewielkiej ilości posłodzonego kisielu porzeczkowego.Źródło: Kobieta i życie