Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Porzeczkowe ciasto z migdałami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji
Posiekaj nożem mąkę, cukier puder i masło na drobne grudki. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem.
Dołóż całe jajka, cukier waniliowy i sól. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Gdyby zanadto kleiło się do ręki, dosyp troszkę mąki. Dokładnie wyrób. Przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na 30 min.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż umyte i osuszone porzeczki. Przez sitko oprósz je cukrem pudrem. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz około 45 minut.
Na ciasto można też wyłożyć porzeczki zblanszowane w niewielkiej ilości posłodzonego kisielu porzeczkowego.Źródło: Kobieta i życie