Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Precelki z karmelem"
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 170
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 962
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3105
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3173
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 170
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 962
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3105
Składniki
W 250 ml lekko osolonego wrzątku rozpuść masło i wsyp mąkę. Mieszaj ciasto, dopóki nie przestanie się lepić do ścianek naczynia i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodawaj stopniowo (po jednym) jajka, cały czas mieszając ciasto.
Włóż je do worka cukierniczego i za pomocą końcówki z gwiazdką wyciśnij 16 precelków na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w 200° C przez 15 minut, a następnie kolejnych 15 minut w 180° C.
W rondelku z grubym dnem rozpuść i skarmelizuj cukier. Zalej gorącą śmietaną i gotuj przez chwilę. Odstaw i wystudź. Z cukru pudru, 2 łyżek gorącej wody i 2 łyżek karmelu przygotuj polewę.
Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Zdejmij z kuchenki, dodaj żółtka i stale mieszając poczekaj, aż wystygnie. Dodaj masło i całość zmiksuj na gładki krem, doprawiając go pozostałym karmelem.
Schłodzone precelki przekrój i przełóż kremem oraz ubitą na sztywno śmietaną. Wierzch posmaruj polewą. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
<strong> (bez czasu tężenia): ok. 70 minut. Porcja: 367 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie