Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, proste i niesamowicie kakaowe:)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3557
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 847
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 36
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3557
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 847
Składniki
W garnku rozpuścić kakao z cukrem,wodą i margaryną doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka ,zmiksować.Dodawać powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia następnie dodać aromat i alkohol.
Białka ubić na sztywno w odrobiną soli. Dodać ją do powstałej wcześniej masy i delikatnie wymieszać. Masę przelać do okrągłej formy -ja piekłam w formie z kominem. Piec ok 45-55min w 180 st, do suchego patyczka.
W garnuszku rozpuścić 50gr margaryny dodać 3-4 łyżeczki kakao-można dodać więcej :), cukier i 2 łyżki mleka. Wszystko rozpuścić i delikatnie zagotować. Odstawić do ostygnięcia (aż będzie ciepłe nie gorące). Upieczony placek przekroić tak aby powstały 2 blaty.Na wierzch dolnego placka wyłożyć dżem /marmoladę i pokryć drugim plackiem. Na wierzch wylać polewę ,ja zawsze staram się polać także boki wtedy jest bardziej kakaowe:P .Najlepsze jest na 2 dzień:). Do kawki jak znalazł :)