Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na ciasto półkruche"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 582
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 582
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C (termoobieg) lub do 180 st. C (góra/dół). Wyłóż półki papierem do pieczenia.
Mikserem wymieszaj masło z cukrem pudrem, tak aby wyszedł biały kogel-mogel. Miksując dalej, dodaj jajko, następnie stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Uformuj dłońmi kulę z ciasta, przełóż do miski. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby ciasto stężało.
Wyjmij ciasto z lodówki, włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia. Rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
Wytnij ciasteczka, używając odpowiedniej foremki. Ułóż je na przygotowanych półkach. Piecz 10-15 minut (ciasteczka powinny się zezłocić). Zostaw na półkach, aby ostygły, potem udekoruj.
Można nie dodawać do ciasta proszku do pieczenia – otrzymasz kruche ciasto. Jeżeli ciasteczka mają być mniej słodkie, pomiń cukier. Zmiksuj tylko mąkę z proszkiem do pieczenia i masłem, a potem dodaj jajko.
Pastelowe kwiatuszki
porcja ciasta wg przepisu powyżej ? 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru ? łyżka zimnej wody ? 2-3 krople niebieskiego barwnika spożywczego ? 24 cukrowe kwiatki do dekoracji.
Upiecz ciasteczka zgodnie z przepisem.
Wymieszaj cukier z łyżką zimnej wody, aby powstał lukier (w razie potrzeby dodaj 1/2 łyżki). Połowę lukru odłóż, resztę wymieszaj z niebieskim barwnikiem.
Wyłóż biały i niebieski lukier na ciasteczka. Pośrodku każdego umieść mały cukrowy kwiatek.Źródło: Olivia