Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z mascarpone"
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8660
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8660
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Składniki
Możemy je zamrozić. Dzięki temu wyjdą „lodowe ptysie”. Przepis przysłała Marta Pedo z Kroczyna
Ciasto: w garnku zagotuj 2 szklanki wody z margaryną. Wsyp mąkę, wymieszaj, ostudź. Dodawaj po jednym jajku i sól, ucierając.
Ciasto włóż do szprycy, wyciśnij niewielkie kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Gdy ptysie zaczną rosnąć, zmniejsz do 170°C, piecz łącznie 20 minut.
Krem: czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, stop. Ostudź. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas mieszając. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Dodaj krem mascarpone, wymieszaj.
Krem włóż do rękawa cukierniczego, napełnij ptysie. Schłodź. Udekoruj cukrem pudrem lub czekoladą.
Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,70 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie