Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z mascarpone"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25814
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2887
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1360
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25814
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2887
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1360
Składniki
Możemy je zamrozić. Dzięki temu wyjdą „lodowe ptysie”. Przepis przysłała Marta Pedo z Kroczyna
Ciasto: w garnku zagotuj 2 szklanki wody z margaryną. Wsyp mąkę, wymieszaj, ostudź. Dodawaj po jednym jajku i sól, ucierając.
Ciasto włóż do szprycy, wyciśnij niewielkie kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Gdy ptysie zaczną rosnąć, zmniejsz do 170°C, piecz łącznie 20 minut.
Krem: czekoladę połam na kawałki, włóż do rondelka, stop. Ostudź. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas mieszając. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Dodaj krem mascarpone, wymieszaj.
Krem włóż do rękawa cukierniczego, napełnij ptysie. Schłodź. Udekoruj cukrem pudrem lub czekoladą.
Czas przygotowania: 45 min, ilość porcji: 10, cena za porcję: 1,70 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie