Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z waniliowym kremem"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 793
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1639
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6156
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8955
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 793
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1639
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6156
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8955
Składniki
Kilka godzin wcześniej zrób kajmak. Puszkę z mlekiem zanurz w wodzie i gotuj 2 godziny (otwieraj, gdy wystygnie) lub gotuj w szerokim garnku z grubym dnem mleko z cukrem, solą i esencją, aż ściemnieje i zgęstnieje.
Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodawaj partiami ugotowany, przestudzony budyń waniliowy, a do drugiej karmelowy. Ucieraj na gładki krem.
Dolną część ptysiów napełnij kremem waniliowym, na niego wyłóż krem karmelowy. Górną części posmaruj kajmakiem i przykryj nimi dolne części z kremem.
Po upieczeniu zostaw sernik w otwartym piekarniku do przestudzenia.Źródło: Kobieta i życie