Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puchar truskawkowy"
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 228
Idealna na wigilię i święta
Odsłon: 312
Smaczna domowa pieczeń z mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego idealna na cie...
Odsłon: 2291
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 228
Idealna na wigilię i święta
Odsłon: 312
Smaczna domowa pieczeń z mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego idealna na cie...
Odsłon: 2291
Składniki
Truskawki umyj, a następnie oszypułkuj i dokładnie osusz. Tak przygotowane owoce zmiksuj i przetrzyj przez sito.
Zimną wodę wlej do garnka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. minutę. Następnie zdejmij z ognia i cały czas mieszając, wlej zmiksowane i przetarte przez sito truskawki. Masę całkiem ostudź i wstaw w dużym naczyniu do zamrażalnika.
Sorbet truskawkowy mroź przez około 2 godziny. Po tym czasie całość dokładnie wymieszaj i mroź przez kolejne 2 godziny, często mieszając.
Gdy czas mrożenia będzie dobiegał końca, zacznij przygotowywać dekorację sorbetu. Śmietanę kremówkę ubij, dodając do niej stopniowo cukier puder.
Jeśli nie masz gotowej polewy, przygotuj ją z czekolady: 2/3 tabliczki czekolady (lub całą, jeśli polewy ma być więcej) dość drobno posiekaj i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (umieść naczynie z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą).
Gotowy sorbet truskawkowy nałóż do pucharków, na każdą porcję nałóż bitą śmietanę. Polej ją dekoracyjnie płynną czekoladą. Do ozdoby dodaj po całej ładnej truskawce i podawaj.
<strong>Bitą śmietanę na sorbecie możesz zamiast czekoladą, polać gęstym syropem owocowym.</strong>Źródło: Świat kobiety