Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puchatki z kremowym serkiem i konfiturą"
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4853
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3935
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1438
Świąteczne smaki.
Odsłon: 43
Super propozycja na kolację, do pracy lub na różne inne okazje.
Odsłon: 4853
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 3935
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1438
Świąteczne smaki.
Odsłon: 43
Składniki
Wymieszaj w małej misce wodę, 1/2 łyżeczki cukru, wkrusz drożdże. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wsyp do dużej miski mąkę i przyprawy korzenne, dodaj cukier, zrób pośrodku dołek. Wlej drożdże, dodaj mleko i miękkie masło. Zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi objętość. Podziel ciasto na mniejsze, 12-centymetrowe podłużne bułeczki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
Posmaruj bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz, aż bułeczki się zarumienią. Ostudź i ostrożnie przekrój je pośrodku, nie przecinając na pół.
Włóż do środka serek, ozdób konfiturą. Posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2,5 zł, 450 kcal, dla 4 osób</strong>Źródło: Olivia