Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puchatki z kremowym serkiem i konfiturą"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Wymieszaj w małej misce wodę, 1/2 łyżeczki cukru, wkrusz drożdże. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 5 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wsyp do dużej miski mąkę i przyprawy korzenne, dodaj cukier, zrób pośrodku dołek. Wlej drożdże, dodaj mleko i miękkie masło. Zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi objętość. Podziel ciasto na mniejsze, 12-centymetrowe podłużne bułeczki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C.
Posmaruj bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Piecz 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz, aż bułeczki się zarumienią. Ostudź i ostrożnie przekrój je pośrodku, nie przecinając na pół.
Włóż do środka serek, ozdób konfiturą. Posyp cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania: 30 minut, cena porcji: ok. 2,5 zł, 450 kcal, dla 4 osób</strong>Źródło: Olivia