Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysta drożdżówka"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14333
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 519
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22408
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14333
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4441
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43475
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 519
Składniki
Drożdże, jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ociepliły (masło pokrój na kawałeczki – łatwiej i szybciej zmięknie).
Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, dodaj 1/2 mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. Do rozczynu dodaj resztę mleka i cukru, do tego przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Dodając stopniowo jajka, mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ręką przez 10 min.
Dołóż miękkie masło i wyrabiaj jeszcze ok. 10 min (aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odkle jać się od ręki i ścianek naczynia. Wtedy dodaj skórkę pomarańczo- wą, rodzynki i żurawinę, wymie szaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj kulę, podziel ją na 2 części i włóż do okrągłych foremek (wysmarowanych masłem i wysypanych migdałami).
Przykryj je ściereczkami i odstaw na 40 min do wyrośnięcia (ciasto dwukrotnie zwiększy objętość).
Piecz 25 min w temp. 180 st. Od razu wyjmij z piekarnika, a po 10 min wyłóż je z foremek. Ostudzone polej lukrem, udekoruj.Źródło: Tina