Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysta drożdżówka"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 440
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113058
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 440
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Drożdże, jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ociepliły (masło pokrój na kawałeczki – łatwiej i szybciej zmięknie).
Rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru, dodaj 1/2 mleka i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. Do rozczynu dodaj resztę mleka i cukru, do tego przesiej mąkę, wsyp sól i wymieszaj. Dodając stopniowo jajka, mieszaj drewnianą łyżką. Następnie wyrabiaj ręką przez 10 min.
Dołóż miękkie masło i wyrabiaj jeszcze ok. 10 min (aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odkle jać się od ręki i ścianek naczynia. Wtedy dodaj skórkę pomarańczo- wą, rodzynki i żurawinę, wymie szaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj kulę, podziel ją na 2 części i włóż do okrągłych foremek (wysmarowanych masłem i wysypanych migdałami).
Przykryj je ściereczkami i odstaw na 40 min do wyrośnięcia (ciasto dwukrotnie zwiększy objętość).
Piecz 25 min w temp. 180 st. Od razu wyjmij z piekarnika, a po 10 min wyłóż je z foremek. Ostudzone polej lukrem, udekoruj.Źródło: Tina