Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste faworki

Puszyste faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 4385

Faworki sa bardzo delikatne i puszyste, z przepisu korzystam od lat

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g roztopionej margaryny/masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • dodatkowo: 1,5 litra oleju lub smalec do smażenia i cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć i dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Dobrze rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  2. Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać całość około 20 minut! Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

  3. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, podzielić na kilka części i każdą po kolei rozwałkowywać. Kroić na paski a każdy pasek przekroić ukośnie na mniejsze kawałki. W każdym kawałku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec.

  4. Smażyć w gorącym tłuszczu (ok 180 stopni) obie strony na złoty kolor. Jeśli chruściki zbyt szybko się przypalają zmniejszyć temperaturę a jeśli za bardzo wchłaniają tłuszcz to zwiększyć. Usmażone układać na papierowym ręczniku, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń