Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto na bazie soku KUBUŚ.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4757
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22645
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14985
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4757
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44855
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 662
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 722
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy - wszystko miksujemy na szklistą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na najniższych obrotach miksujemy tak żeby powstała jednolita masa jajeczna. Kolejno do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając. Tak powstały biszkopt przelewamy do foremki wcześniej natłuszczonej i delikatnie oprószonej mąką o wymiarach ok. 23 x 39 cm. Pieczemy ok. 45 min w temp. 180'C.
Rozpuścić 1 galaretkę w 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia, pozostałe 2 rozpuści w 800 ml wrzątku i również odstawić do wystygnięcia - ważne żeby galaretki nie stężały całkowicie. MASA BUDYNIOWA: w 1,5 szklani soku rozpuścić 3 budynie a pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlewamy rozczyn śmietankowy i gotujemy budyń cały czas mieszając żeby nie powstały grudki. MASA ŚMIETANOWA: zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno a pod koniec ubijania wlać lekko tężejącą galaretkę (tą rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody) i jeszcze raz dokładnie ubić.
Na upieczony biszkopt (lekko ostudzony) wykładamy jeszcze gorący gęsty budyń i odstawiony do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie na wierzch budyniu układamy delicje a na nie masę śmietankową. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką (tą którą rozpuściliśmy w 800 ml wody). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!!!!!!