Do góry

Desery Przepis na:

"Leon"

Leon

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 5402

Efekt MEGA! :)

Składniki

  • JASNY BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 4 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • PLACEK MIODOWY/KRUCHY:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny,
  • 2 łyżeczki miodu sztucznego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 10 dag cukru zwykłego,
  • 1 jajko,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • pół litra mleka
  • KREM Z JABŁEK:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
"Leon"

Przygotowanie

  1. Biszkopt jasny:
    Ubijamy białka na sztywno, potem dodajemy stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy i pieczemy cienki biszkopt ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

  2. Placek miodowy:
    Wszystkie składniki mieszamy i zarabiamy kruche ciasto. Następnie dzielimy na 2 części. Każdy placek rozwałkowywujemy i pieczemy ok.20 minut w 180 stopniach.

  3. Krem Budyniowy:
    Z mleka, cukru waniliowego i mąki gotujemy budyń i studzimy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem pudrem na pulchną i jednolitą masę. Dodajemy ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem dzielimy na 4 części. Najlepiej włożyć go do lodówki, aby trochę zastygł.

  4. Krem z Jabłek:
    Obrać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach, następnie smażyć do miękkości z cukrem, mają być dosyć dobrze usmażone, choć nie przypalone :D Z kolei obie galaretki (Mogą być równie dobrze dwa inne kolory niż czerwona i żółta) rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Usmażone poprzednio jabłka dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy czerwoną, a do drugiej, żółtą galaretkę.
    Wkładamy do lodówki obie tak samo jak krem budyniowy ;)

  5. Przełożenie placka:
    1. Placek Miodowy/Kruchy.
    2. Krem budyniowy.
    3. Krem z jabłek z czerwoną galaretką
    4, Krem budyniowy (uwaga-rozsmarowywać powoli, trudno go rozsmarować, najlepiej małą łyżeczką.)
    5. Biszkopt Jasny.
    6. Krem budyniowy.
    7. Krem z Jabłek z galaretką żółtą.
    8. Krem budyniowy (uwaga-rozsmarowywać powoli, trudno go rozsmarować, najlepiej małą łyżeczką.)
    9. Placek Miodowy/Kruchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń