Desery Przepis na:
Rabarbarotka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 9
Dodano: 31.05.2010
Odsłon: 10429
Składniki
- mąka, 3 szklanki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- cukier, 2 łyżki
- cukier puder, 2 łyżki
- margaryna (miękka), 1 opakowanie
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- Jaja, 5 sztuk
- mleko, 0,5 litra
- budyń śmietankowy lub waniliowy, 1,5 opakowania
- rabarbar
- kisiel brzoskwiniowy lub morelowy, 0,5 paczki
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z mąki, cukru waniliowego, cukru, margaryny i żółtek zagniatamy ciasto. Z połowy zagniecionego ciasta wylepiamy blachę do pieczenia (nakłuwamy widelcem) i podpiekamy ok. 30 min w piekarniku (170 stopni). Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Druga połowę ciasta wkładamy do lodówki
-
Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki i wrzucamy do rondelka w malutką ilością wody. Dodajemy cukier (według uznania i smaku) i podsmażamy aż rabarbar rozmięknie i będzie miał konsystencje marmolady. Następnie podajemy kisiel w proszku i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się kluchy. Ostawiamy do ostygnięcia.
-
W między czasie w mleka i budyniu w proszku gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcie, przykrywając papierem, aby nie utworzył się kożuch.
W pozostałych z ciasta białek ubijamy pianę z cukrem pudrem.
Już mamy prawie wszystko gotowe. -
Na upieczony spód ciasta wykładamy budyń, na to rabarbar, następnie pianę w białek. Na to wszystko ścieramy na tarce wyjętą w lodówki druga połowę ciasta. Wszystko zapiekamy w piekarniku ok. 35 min. w temperaturze 170 stopni. Na ostatnie 10 minut włączamy termoobieg.
SMACZNEGO
Komentarze do przepisu (3)

grymaski5 01 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Pychotka:) Dodaje do ulubionych, :):)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 31 maja 2010Zgłoś do usunięcia
ale pyszności......0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 31 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ciacho wygląda bardzo smakowicie ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz