Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, słodkie i naprawdę poprawia nastrój!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7703
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 246
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2731
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 558
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7703
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 246
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2731
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 558
Składniki
Rozczyn: drożdże rozrobić z łyżką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, wbić jajka, wlać mleko i dodać szczyptę soli. Całość wymieszać. Do przygotowanego ciasta dodać wyrośnięty rozczyn i ponownie wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Wrzucić je pojedynczo do ciasta i delikatnie wmieszać do masy racuszkowej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość. Na patelni rozgrzać 1-1,5 cm warstwy oleju (ale nie za mocno, ponieważ placuszki będą się przypalać). Ciasto wrzucać na patelnię za pomocą łyżki. Łyżkę można wcześniej zanurzyć w oleju, wtedy ciasto będzie łatwo się od niej odrywać. Gdy racuszki już trafią na patelnię należy je lekko "przypłaszczyć" tworząc zgrabny placuszek. Racuchy smażymy z dwóch stron. Przed podaniem posypać tak od serca cukrem pudrem!