Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, słodkie i naprawdę poprawia nastrój!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Rozczyn: drożdże rozrobić z łyżką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, wbić jajka, wlać mleko i dodać szczyptę soli. Całość wymieszać. Do przygotowanego ciasta dodać wyrośnięty rozczyn i ponownie wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Wrzucić je pojedynczo do ciasta i delikatnie wmieszać do masy racuszkowej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość. Na patelni rozgrzać 1-1,5 cm warstwy oleju (ale nie za mocno, ponieważ placuszki będą się przypalać). Ciasto wrzucać na patelnię za pomocą łyżki. Łyżkę można wcześniej zanurzyć w oleju, wtedy ciasto będzie łatwo się od niej odrywać. Gdy racuszki już trafią na patelnię należy je lekko "przypłaszczyć" tworząc zgrabny placuszek. Racuchy smażymy z dwóch stron. Przed podaniem posypać tak od serca cukrem pudrem!