Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, słodkie i naprawdę poprawia nastrój!
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 788
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 319
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 77
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 788
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 319
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 77
Składniki
Rozczyn: drożdże rozrobić z łyżką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, wbić jajka, wlać mleko i dodać szczyptę soli. Całość wymieszać. Do przygotowanego ciasta dodać wyrośnięty rozczyn i ponownie wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Wrzucić je pojedynczo do ciasta i delikatnie wmieszać do masy racuszkowej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość. Na patelni rozgrzać 1-1,5 cm warstwy oleju (ale nie za mocno, ponieważ placuszki będą się przypalać). Ciasto wrzucać na patelnię za pomocą łyżki. Łyżkę można wcześniej zanurzyć w oleju, wtedy ciasto będzie łatwo się od niej odrywać. Gdy racuszki już trafią na patelnię należy je lekko "przypłaszczyć" tworząc zgrabny placuszek. Racuchy smażymy z dwóch stron. Przed podaniem posypać tak od serca cukrem pudrem!