Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, słodkie i naprawdę poprawia nastrój!
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3512
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 709
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 470
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3512
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 709
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 470
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 210
Składniki
Rozczyn: drożdże rozrobić z łyżką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, wbić jajka, wlać mleko i dodać szczyptę soli. Całość wymieszać. Do przygotowanego ciasta dodać wyrośnięty rozczyn i ponownie wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w plasterki. Wrzucić je pojedynczo do ciasta i delikatnie wmieszać do masy racuszkowej. Ciasto odstawić do wyrośnięcia tak, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość. Na patelni rozgrzać 1-1,5 cm warstwy oleju (ale nie za mocno, ponieważ placuszki będą się przypalać). Ciasto wrzucać na patelnię za pomocą łyżki. Łyżkę można wcześniej zanurzyć w oleju, wtedy ciasto będzie łatwo się od niej odrywać. Gdy racuszki już trafią na patelnię należy je lekko "przypłaszczyć" tworząc zgrabny placuszek. Racuchy smażymy z dwóch stron. Przed podaniem posypać tak od serca cukrem pudrem!