Do góry

Desery Przepis na:

Racuszki z jabłkiem i rodzynkami

Racuszki z jabłkiem i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 226

Dodano:

Odsłon: 7158

Słodka alternatywa na podwieczorek badz deser po obiedzie. Moje dzieci je uwielbiaja i czasem deser zamienia sie w drugie danie:)

Składniki

  • kefir, 1/2 l
  • jajko, 1 szt
  • cukier, 3 łyżki
  • cukier waniliowy, 1 łyżka
  • Soda spożywcza, na czubek łyżki
  • jabłka, 2-3 szt
  • rodzynki, garstka
  • maka, 1i 1/2 szkl
  • smietana, 2 łyżki
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Racuszki z jabłkiem i rodzynkami

Przygotowanie

  1. Kefir wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i smietana. Dodac przesiana make z soda i dokladnie wymieszac. Jabłka obrac ze skórki i pokroic w kostke lub niezaduze kawalki. Od razu dodac do ciasta by nie zciemniały.Rodzynki wczesniej zalac ciepłą woda by zmiekły. Odcisnac i dodac do ciasta.

  2. Na patelni rozgrzac olej i wkładac ciasto lyzka na patelnie formujac zgrabne placuszki. Piec na rumiano lecz niezbyt intensywnie ny ciasto w srodku nie było surowe.

  3. Posawac z cukrem pudrem lub dzemem. Z takiej porcji wychodzi ok 16 sz racuszków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Attaga08 20 lipca 2011 Robię prawie tak samo tylko nie dodawałam rodzynek, hm z nimi na pewno są jeszcze pyszniejsze

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

suri 22 lutego 2010 Apetycznie wyglądają.Muszę je wypróbować ale chyba pominę rodzynki bo moje dziecko będzie je wydłubywać.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń