Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie, pyszne kokosowe ciasto, łatwe i szybkie do wykonania :)
W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.
Odstawić budyń do ostygnięcia.
Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.
Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.
Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.
Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 159
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 16
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 82
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 65
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 77
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 64
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 159
Pyszna, szybka przekąska idealna na imprezę lub spotkanie ze znajomymi
Odsłon: 16
Do masy sernikowej dodałam mleczko skondensowane co spowodowało, że serniczek...
Odsłon: 82
Mięso tak przygotowane smakuje wybornie. Myślę że pokrojone w plastry i posm...
Odsłon: 65
Tym razem przygotowałam kotlety z szynki w sosie, ale nie do końca w tradycy...
Odsłon: 77
Miało być szybko, pysznie i słodko. Masę czekoladową trzeba przygotować wcześ...
Odsłon: 64
Składniki
W 1 szklance zimnego mleka rozpuścić obie mąki i dobrze wymieszać. 2 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zacznie się gotować wlewać powoli zimne mleko z rozpuszczonymi mąkami i mieszać ciągle aż masa zgęstnieje - zrobi się budyń.
Odstawić budyń do ostygnięcia.
Międzyczasie na patelnię wlać olejek migdałowy i na małym ogniu podpiec na nim 1 paczkę wiórków kokosowych.
Do wystudzonego budyniu dodawać małymi cząstkami 1 kostkę masła (proszę wyjąć wcześniej z lodówki żeby nie było bardzo twarde) i miksować mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy na samym końcu dodajemy podpieczone wiórki kokosowe i mieszamy już łyżką.
Na wysmarowanej lekko tłuszczem blaszce układamy krakersy, na nie wykładamy przygotowaną masę dość cieńko (mniej więcej na grubość ok. 0,5 - 1 cm), potem znowu kładziemy warstwę krakersów lekko je dociskając do masy, i na krakersach rozsmarowujemy pozostałą masę. Na sam wierzch masy sypiemy wiórki kokosowe z drugiej paczki (te nie podpieczone) w ilości mniej więcej pół paczki.
Ciasto wkładamy do lodówki na noc. Szczerze mówiąc im dłużej stoi w lodówce, tym jest smaczniejsze. Ja przygotowuję je na 2 dni przed planowanym podaniem. Wtedy krakersy są jużmięciutkie. Smacznego ! :)
Przepisy Desery
Desery
Tort czekoladowy z truskawkami i konfiturą różano-truskawkową
Desery
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Desery
Słodkie kuleczki amarantusowe
Desery
Najprostsze ciasto owocowe które zawsze się udaje - ciasto jagodowe
Tort czekoladowy z truskawkami i konfiturą różano-truskawkową
Pyszny i dość prosty w wykonaniu tort bez pieczenia. Spód to mieszanka wafli...
Odsłon: 13
BIO szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
Tradycyjne słodkie szyszki wykonałam z 2 ekologicznych składników. Wyszły bar...
Odsłon: 29