Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rajski torcik"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 765
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424979
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336968
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 765
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424979
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10690
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336968
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Masło utrzeć ze szczyptą soli, 8 dag cukru i jednym cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka.
Czekoladę zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Wrzucić do ucieranej masy. Dodać orzechy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem.
Tortownicę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Ja gody przebrać, szybko opłukać na sitku, osączyć. Połowę jagód zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Mus jagodowy wymieszać z grenadiną.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Maślankę wymieszać z pozostałym cukrem oraz żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce.
Kiedy masa zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i odłożone całe jagody. Wymieszać, wylać na wystudzone ciasto. Na to wyłożyć łyżeczką mus jagodowy i delikatnie przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek.
Tort wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować wafelkami, drobnymi owocami, kleksami bitej śmietany. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco