Do góry

Desery Przepis na:

Rolada dyniowa

Przepis dnia 2017-10-25
Rolada dyniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 61

Dodano:

Odsłon: 5359

jesień zachęca do przygotowywania dań z dyni, stąd moja propozycja na smaczne ciasto dynoowe ;)

Składniki

  • 350 g dyni
  • 2 białka jaja
  • 1 całe jajko
  • 200 g twarogu chudego
  • 70 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 80 g śmietany 12 %
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynie kroimy na kawałki i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku na 180 stopni
    Po wystudzeniu miksujemy ja razem z bialkiem i mąką oraz proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy erytrytol do smaku (ja dodałam 5 łyżeczek)

  2. Pieczemy na papierze do pieczenia w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut
    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z blaszki i wykladamy na ściereczkę a następnie zawijamy jeszcze cieple w rulon razem ze ściereczką (ściereczka może być lekko wilgotna żeby łatwiej się zawinęło)

  3. Na krem przygotowujemy twaróg i śmietanę z dodatkiem erytrytolo
    Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodajemy łyżeczkę żelatyny rozrobioną w 1/5 szklanki wody i odstawiamy na chwilę do dodówki żeby krem lekko stężał.
    rozkładamy ciasto, wylewamy krem i równomiernie rozsmarowujemy na całej powierzchni a następnie ponownie zawijamy w rulon (tym razem bez ściereczki)
    Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki aby się ścięło

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 października 2017 Rolada dniowa z serkiem :) Ja to kupuję, bo to moje ulubione zestawienie xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń