Do góry

Desery Przepis na:

Rolada kawowo-malinowa

Rolada kawowo-malinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Rolada kawowo-malinowa"

Składniki

  • Na 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 i 1 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru wanilinowego Na masę: 25 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 25 dag malin
  • 2-3 łyżeczki mielonej kawy lub kakao
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuść w 1 i 1 łyżki wrzątku, wystudź. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku i kawę. Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką.

  2. Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180° C.

  3. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.

  4. Przygotuj nadzienie. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Mascarpone zmiksuj z kawą. Partiami dodawaj bitą śmietanę, delikatnie mieszając łyżką.

  5. Ostudzoną roladę rozwiń i usuń ściereczkę. Połowę kremu rozsmaruj na cieście, rozłóż połowę malin i zwiń je z powrotem.

  6. Wierzch rolady posmaruj pozostałym kremem, oprósz kawą lub kakao i udekoruj malinami.

  7. 50 minut Porcja: 230 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń