Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z borówkami

Rolada z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14719

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Rolada z borówkami"

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 15 dag + 2 łyżki cukru
  • 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag borówek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z borówkami

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij powoli dosypując 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj ze wszystkimi żółtkami. Mąkę przesiej z  proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 15 minut.

  2. Lnianą ściereczkę posyp pozostałym cukrem. Wyłóż na nią biszkopt. Usuń pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką zwiń, odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, odstaw, by spęczniała. Borówki opłucz, osącz na sitku, połowę owoców rozgnieć widelcem. 

  3. Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz drugim cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do sera. Spęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serowo-śmietanową. Biszkopt rozwiń. Posmaruj połową kremu i masą owocową. Ciasto ponownie zwiń . Roladę posmaruj pozostałym kremem. Posyp resztą borówek. Włóż do lodówki na 3 godziny.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń