Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada ziemniaczana z gruszkami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 239
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 814
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 239
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 814
Składniki
Przesiej mąkę do misy, na środku zrób dołeczek i wkrusz drożdże. Posyp je cukrem, zalej letnim mlekiem i odstaw, aby powstał zaczyn. Następnie dodaj przeciśnięte ziemniaki, 8 dag roztopionego masła, jajko, szczyptę soli i zagnieć ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój je w plastry, posyp cukrem wanilinowym, cynamonowym, połową migdałów i pokrojonymi morelami. Polej usmażoną na złoto bułką tartą z 1/2 masła na nadzienie.
Ciasto posmaruj pozostałym stopionym masłem i rozłóż na nim nadzienie gruszkowe. Zwiń, mocno dociśnij końce i przenieś na blachę, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp pozostałymi migdałami.
Piecz roladę 20 minut w nagrzanym piekarniku, w 180°C, następnie obniż temperaturę do 160°C i dopiecz 20 min. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut, Porcja: 298 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie