Desery Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | tanie |
Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki.
Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, wrzucamy pokrojone jabłka i zostawiamy je pod przykryciem na 3-5 minut,
aby zmiękły. W trakcie można sprawdzić, czy plasterek jest plastyczny. Odcedzamy jabłka, zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na 6 cm paski.
Połowę każdego paska smarujemy dżemem. Na zakładkę układamy plasterki jabłek, skórką ku górze.
Ciasto od dołu zakładamy ku górze i zawijamy w rulonik. Nie dociskamy zbyt mocno, by jabłka nie powychodziły z zakładek.
Zawinięte różyczki układamy w formie na muffinki. Różyczki przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
Pilnujemy aby jabłka się nie przypaliły.Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)