Do góry

Desery Przepis na:

Róże

Róże

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 2428

Piękne i smaczne .

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 2 czerwone jabłka 2 szklanki wody sok z połowy cytryny dżem, konfitura /u mnie dżem figowy/ cukier puder
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki. Przekrawamy je na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki.
    Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy sok z cytryny, wrzucamy pokrojone jabłka i zostawiamy je pod przykryciem na 3-5 minut,
    aby zmiękły. W trakcie można sprawdzić, czy plasterek jest plastyczny. Odcedzamy jabłka, zostawiamy do ostygnięcia.

  2. Ciasto francuskie rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na 6 cm paski.

    Połowę każdego paska smarujemy dżemem. Na zakładkę układamy plasterki jabłek, skórką ku górze.
    Ciasto od dołu zakładamy ku górze i zawijamy w rulonik. Nie dociskamy zbyt mocno, by jabłka nie powychodziły z zakładek.
    Zawinięte różyczki układamy w formie na muffinki. Różyczki przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
    Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut.
    Pilnujemy aby jabłka się nie przypaliły.Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń