Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 47
Dodano: 01.03.2013
Odsłon: 15622
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
żelatynę namoczyć w 35ml zimnej wody. Po 5 minutach rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać glukozę i mieszać minutkę (masa nie może się zagotować!). Ściągnąć z ognia i dodać barwniki (ja jak widać na zdjęciu nie dodałam :). Dodawać stopniowo cukier puder a jak tylko masa zrobi się nieco cięższa wylać na podsypaną cukrem pudrem stolnicę i wyrabiać (dodając cukier puder) dotąd, aż masa konsystencją będzie przypominać ciasto na pierogi.
różyczki robi się bardzo prosto. Płatki to rozpłaszczone kulki, które nakłada się jeden na drugi aby kształtem przypominały oryginalny kwiat. Nie zniechęcajcie się jeśli na początku nie będzie Wam wychodzić ja siedziałam przy tym kilka godzin ale w końcu się udało
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

ggosienka68 17 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Różyczki śliczne :) glukoza to ma być w proszku czy jest jakaś specjalna do masy plastycznej?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedż . Pozdrawiam serdecznie :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

lippy-25 03 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Piękne... Wyglądają bardzo naturalnie :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

poczatkujaca87 03 marca 2013Zgłoś do usunięcia
podobno mozna robic z niej figurki nawet po kilku dniach tylko trzeba szczelnie zawinac ja w woreczek i wstawic do lodowki. Jak bedziesz cokolwiek z niej wyrabiac to najlepiej trzymaj ja w woreczku i po kazdym oderwaniu potrzebnej czesci przykryj workiem lepiej sie z nia wtedy pracuje.Jak wylejesz mase z miski to na podsypany cukrem pudrem blat. dosypujesz tyle cukry pudru zeby konsystencja byla jak na ciasto pierogowe.
Jak juz bedziesz miec taka mase to rozwalkowujesz ja na blacie podsypanym maka.
Powodzenia :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Przecudne są Twoje różyczki mam zamiar spróbować. Mam 2 pytania : jak długo masa zachowuje plastyczność i na blat podsypać cukier puder czy mąkę ziemniaczaną ? za ciekawy przepis oczywiście najwyższa ocena :)))5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 marca 2013Zgłoś do usunięcia
przepis dokładny, ale uważam,że nie tylko potrzebna jest cierpliwość i trening, róże są fantastyczne0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Różyczki są fantastyczne i z pewnością trzeba mieć talent, by tak wyglądały, gratuluję!0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 01 marca 2013Zgłoś do usunięcia
piękne ! robią wrażenie ! podziwiam za cierpliwość ;-))1 Kto głosował? | Odpowiedz

Hesia 01 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Piękne i gratuluję cirpliwości.0 Kto głosował? | Odpowiedz

poczatkujaca87 01 marca 2013Zgłoś do usunięcia
dziekuje :)0 Kto głosował? | Odpowiedz