Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 144

Dodano:

Odsłon: 28429

Ciastka te dla mnie są typowym brytyjskim deserem którym zajadałam się niedzielnymi popołudniami przy towarzystwie herbaty i kanapek z ogórkiem :) A tu się nagle okazało że w Polsce tez takie robią! Ale ani mój partner, ani znajomi czegoś takiego nie jedli :)

Składniki

  • 1/2 kilograma mąki przennej
  • 1 kostka margaryny
  • 200-250 ml gęstej smietany ( moja była 18% zawsze)
  • cukier waniliowy
  • cukier do posypki
  • krem-pół litra kremówki, 4 łyzki cukru pudru
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, margarynę zetrzeć na tarce do warzyw, dodać śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść na jednolitą masę. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do dłoni. Zawinąć w folie i schłodzić. Ja chłodziłam około 20 minut. W tym czasie przygotowałam foremki do rurek i blachę do pieczenia. Blacha i foremki zostały natarte oliwą żeby ciasto nie przywierało.

  2. Ciasto należy rozwałkować dość cienko, tak żeby można było z niego wycinać dość długie paski. Paski powinny być szerokości około 1,5 centymetra. Ciasto nawijamy na foremki od cieńszej strony, najłatwiej to robić kładąc foremkę na początku paska i rolując na ukoś do szerszej części. Dobrze zostawić sobie trochę wolnej foremki na końcu bez ciasta, to się przydaje przy wyjmowaniu ich z ciastek :)

  3. Każdą rurkę należy obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut w temperaturze około 175 stopni Celsjusza.

  4. Mój krem jest nieziemsko prosty, to ubita na sztywno śmietanka kremówka z cukrem pudrem :) Trzeba pamiętać żeby kremówka była wcześnie dobrze schłodzona (min 12 godzin) bo mało wychodzi przy ubijaniu!!! Wiem co mówię :p Jeśli Jest bardzo gorąco, można do niej dodać też łyżkę masła, i dobrze schłodzić (krem będzie sztywniejszy wtedy). Krem nakładamy do szprycy i nabijamy wystudzone ciastka.

  5. Po zrobieniu tych rurek już kilka razy, muszę przyznać że najlepsze są następnego dnia :) Jak poleżą sobie w lodówce i troszkę krem rozmiękczy ciasto, są genialne! Chyba ze ktoś lubi takie chrupiące bardziej :) Zamiast kremówki można na krem użyć gotowych 'fixów' które się tylko ubija z mlekiem, robiłam tak raz i też było smaczne :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gogusia 06 września 2013 Ja też lubię takie rurki, pracochłonne ale przecież co dzień się ich nie robi:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka40 05 września 2013 Uwielbiam takie rurki.Może kiedyś się odważe i też upiekę.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń