Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykły ryż na mleku z jabłkami z niezwykłą polewą cynamonowo orzechową. Dla mnie to szybki, prosty deser, który może mieć wiele odsłon a ładnie podany może stać się wykwintym deserem.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 264
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4980
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44911
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 526
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 264
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4980
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4847
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44911
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 526
Składniki
Ryż na mleku Ryż, mleko, łyżkę masła i miód dajemy do garnka z grubym dnem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok 25-30 min. Kilka razy w trakcie mieszamy, żeby ryż się nie przypalił.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gdy masło oblepi jabłka dodajemy cukier trzcinowy, i smażymy kilka min, mieszając. Pod koniec dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu.
Polewa cynamonowo-orzechowa W rondelku roztapiamy 30 g masła, dodajemy 50 g cukru i chwilę mieszamy, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko dobrze się połączy dodajemy zgrubnie posiekane orzechy oraz 1/2 łyżeczki cynamonu i chwilkę mieszamy do lekkiego zgęstnienia polewy
Podajemy jak nam w duszy gra. Ja przygotowałam deser przy pomocy okrągłej foremki do formowania dań. Ułożyłam w lekko natłuszczonej foremce warstwę ryżu, docisnęłam, potem jabłka i polewa. Zdjęłam foremkę. Udekorowałam plasterkami kandyzowanych jabłek i listkami mięty.