Do góry

Desery Przepis na:

Ryż na mleku z jabłkami i polewą orzechowo-cynamonową

Ryż na mleku z jabłkami i polewą orzechowo-cynamonową

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 2586

Zwykły ryż na mleku z jabłkami z niezwykłą polewą cynamonowo orzechową. Dla mnie to szybki, prosty deser, który może mieć wiele odsłon a ładnie podany może stać się wykwintym deserem.

Składniki

  • Ryż 1 szklanka ( wybieramy krótkoziarnisty lub do risotto, gdyż są kleiste )
  • Mleko 3 szklanki
  • Masło łyżka+ łyżka+30 g
  • Miód łyżka
  • Jabłka 2-3 szt ( u mnie szara reneta )
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Orzechy włoskie 60 g
  • Cukier 50 g
  • Śmietanka 30 % 60 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż na mleku z jabłkami i polewą orzechowo-cynamonową

Przygotowanie

  1. Ryż na mleku
    Ryż, mleko, łyżkę masła i miód dajemy do garnka z grubym dnem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok 25-30 min. Kilka razy w trakcie mieszamy, żeby ryż się nie przypalił.

  2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gdy masło oblepi jabłka dodajemy cukier trzcinowy, i smażymy kilka min, mieszając. Pod koniec dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu.

  3. Polewa cynamonowo-orzechowa
    W rondelku roztapiamy 30 g masła, dodajemy 50 g cukru i chwilę mieszamy, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko dobrze się połączy dodajemy zgrubnie posiekane orzechy oraz 1/2 łyżeczki cynamonu i chwilkę mieszamy do lekkiego zgęstnienia polewy

  4. Podajemy jak nam w duszy gra. Ja przygotowałam deser przy pomocy okrągłej foremki do formowania dań. Ułożyłam w lekko natłuszczonej foremce warstwę ryżu, docisnęłam, potem jabłka i polewa. Zdjęłam foremkę.
    Udekorowałam plasterkami kandyzowanych jabłek i listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń