Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykły ryż na mleku z jabłkami z niezwykłą polewą cynamonowo orzechową. Dla mnie to szybki, prosty deser, który może mieć wiele odsłon a ładnie podany może stać się wykwintym deserem.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Ryż na mleku Ryż, mleko, łyżkę masła i miód dajemy do garnka z grubym dnem, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok 25-30 min. Kilka razy w trakcie mieszamy, żeby ryż się nie przypalił.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gdy masło oblepi jabłka dodajemy cukier trzcinowy, i smażymy kilka min, mieszając. Pod koniec dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu.
Polewa cynamonowo-orzechowa W rondelku roztapiamy 30 g masła, dodajemy 50 g cukru i chwilę mieszamy, dodajemy śmietankę i energicznie mieszamy. Gdy wszystko dobrze się połączy dodajemy zgrubnie posiekane orzechy oraz 1/2 łyżeczki cynamonu i chwilkę mieszamy do lekkiego zgęstnienia polewy
Podajemy jak nam w duszy gra. Ja przygotowałam deser przy pomocy okrągłej foremki do formowania dań. Ułożyłam w lekko natłuszczonej foremce warstwę ryżu, docisnęłam, potem jabłka i polewa. Zdjęłam foremkę. Udekorowałam plasterkami kandyzowanych jabłek i listkami mięty.