Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka nicejska z tuńczykiem oraz jajkami

Sałatka nicejska z tuńczykiem oraz jajkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sałatka nicejska z tuńczykiem oraz jajkami"

Składniki

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 6 małych pomidorków
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilka opłukanych liści sałaty
  • Do sosu:
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka nicejska z tuńczykiem oraz jajkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij, przestudź, obierz ze skorupki i potnij na cząstki. Miękkie ziemniaki odcedź, odłóż, aby wystygły. Potem potnij je w plasterki.

  2. Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Paprykę oczyść, opłucz, potnij w paseczki. Pomidorki umyj, wytrzyj, podziel na połówki. Sałatę porwij na kawałeczki. Tuńczyka osącz z zalewy. Rozdrobnione warzywa, jajka i rybę wymieszaj w salaterce.

  3. Musztardę utrzyj z octem, oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Ubij trzepaczką. Sos przypraw solą i pieprzem. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń