Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z pęczakiem

Sałatka z pęczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z pęczakiem"

Składniki

  • 2 szkl. grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • 1 ogórek sałatkowy
  • po 3 czerwone i żółte pomidorki
  • 3-4 liście sałaty
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulion zagotuj. Marchewkę, czosnek i cebulę obierz. Marchewkę potnij w półplasterki. Czosnek oraz cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj marchewkę. Smaż 3 minuty.

  2. Dosyp kaszę. Zalej ją winem. Duś 2 minuty. Potem porcjami wlej bulion. Kiedy kasza wchłonie cały płyn, zmniejsz płomień i gotuj ją ok. 20 minut. Wystudź.

  3. Papryki oczyść, strąki opłucz, pokrój w grubą kostkę. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Ogórek umyj, wraz ze skórką pokrój w kosteczkę. Sałatę opłucz, porwij na kawałeczki. Warzywa połącz z kaszą. Przypraw solą oraz pieprzem. Ew. polej sosem czosnkowym.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń