Do góry

Desery Przepis na:

Selerowe placuszki

Selerowe placuszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Selerowe placuszki"

Składniki

  • 1 mały seler
  • 3 jajka
  • sól
  • 500 ml i 3 ły żki mleka
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 15 dag żółtego sera
  • olej
  • szczypiorek
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • kawałek marchewki
  • kilka łyżek groszku
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • zielone oliwki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Selerowe placuszki

Przygotowanie

  1. Seler opłucz, obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Umieść w misce. Dodaj 3 całe jajka, 3 łyżki mleka, starty na tarce żółty ser oraz 3 łyżki mąki pszennej. Starannie wymieszaj . Powstałą masę na placki dopraw do smaku solą, pieprzem oraz umytym i drobno posiekanym szczypiorkiem (kilka łodyżek).

  2. Ziemniaki obierz z łupinek, wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odcedź, pozostaw do przestudzenia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

  3. Do masy ziemniaczanej wlej gorące mleko (500 ml), starannie rozmieszaj. Na koniec dodaj masło. Powstałą kaszkę ziemniaczaną dopraw do smaku solą.

  4. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami nakładaj porcje ciasta selerowego i smaż rumiane placuszki (po kilka minut z każdej strony).

  5. Kaszkę rozlej do miseczek. Udekoruj osączonym groszkiem z pu szki, połówkami pomidorków koktajlowych, plasterkami marchwi, oliwek oraz listkami rukoli, tworząc śmieszne buźki. Podawaj z plackami.

  6. Czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 3 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń