Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Selerowe placuszki"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Seler opłucz, obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Umieść w misce. Dodaj 3 całe jajka, 3 łyżki mleka, starty na tarce żółty ser oraz 3 łyżki mąki pszennej. Starannie wymieszaj . Powstałą masę na placki dopraw do smaku solą, pieprzem oraz umytym i drobno posiekanym szczypiorkiem (kilka łodyżek).
Ziemniaki obierz z łupinek, wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odcedź, pozostaw do przestudzenia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Do masy ziemniaczanej wlej gorące mleko (500 ml), starannie rozmieszaj. Na koniec dodaj masło. Powstałą kaszkę ziemniaczaną dopraw do smaku solą.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami nakładaj porcje ciasta selerowego i smaż rumiane placuszki (po kilka minut z każdej strony).
Kaszkę rozlej do miseczek. Udekoruj osączonym groszkiem z pu szki, połówkami pomidorków koktajlowych, plasterkami marchwi, oliwek oraz listkami rukoli, tworząc śmieszne buźki. Podawaj z plackami.
Czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety