Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik cytrynowy na kokosowej tarcie dla bezglutenowców"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3944
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415328
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2530
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3944
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415328
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2530
Składniki
Rozgnieć drobno ciasteczka. Dodaj wiórki kokosowe i białko. Miksuj, aż się połączą. Szybkimi ruchami ułóż ciasto w okrągłej, posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (o śr. 24 cm). Pamiętaj, by nachodziło na ścianki foremki na wysokość minimum 2 cm. Wstaw do lodówki na 10 minut.
Przygotuj krem. Ubij całe jajka z cukrem. Dolewaj powoli sok z cytryny, ciągle miksując. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Wymieszaj obie masy łyżką. Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki i rozłóż krem.
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wstaw tartę z kremem. Piecz 30 minut. Nadzienie powinno się przy brzegach ściąć, ale na środku powinno mieć luźniejszą konsystencję.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż wystygnie. Wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone.
tartę można zrobić dzień wcześniej, ale nie wolno jej zamrażać czy odgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Jak to zrobić?
Aby ciasto dobrze przystawało do ścianek foremki. Zanim włożysz je do lodówki, przykryj wyłożoną ciastem foremkę papierem do pieczenia i dociąż je grubą warstwą suchej fasoli. W ten sposób uzyskasz idealny kształt tarty.Źródło: Olivia