Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowy na kokosowej tarcie dla bezglutenowców

Sernik cytrynowy na kokosowej tarcie dla bezglutenowców

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Sernik cytrynowy na kokosowej tarcie dla bezglutenowców"

Składniki

  • 200 g gotowych kruchych 4 jajka
  • 110 g brązowego cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • 160 ml śmietanki 36-proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgnieć drobno ciasteczka. Dodaj wiórki kokosowe i białko. Miksuj, aż się połączą. Szybkimi ruchami ułóż ciasto w okrągłej, posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia (o śr. 24 cm). Pamiętaj, by nachodziło na ścianki foremki na wysokość minimum 2 cm. Wstaw do lodówki na 10 minut.

  2. Przygotuj krem. Ubij całe jajka z cukrem. Dolewaj powoli sok z cytryny, ciągle miksując. W osobnym naczyniu lekko ubij śmietanę. Wymieszaj obie masy łyżką. Wyjmij foremkę z ciastem z lodówki i rozłóż krem.

  3. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Wstaw tartę z kremem. Piecz 30 minut. Nadzienie powinno się przy brzegach ściąć, ale na środku powinno mieć luźniejszą konsystencję.

  4. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj, aż wystygnie. Wstaw do lodówki. Podawaj mocno schłodzone.

  5. tartę można zrobić dzień wcześniej, ale nie wolno jej zamrażać czy odgrzewać w kuchence mikrofalowej.

  6. Jak to zrobić?

  7. Aby ciasto dobrze przystawało do ścianek foremki. Zanim włożysz je do lodówki, przykryj wyłożoną ciastem foremkę papierem do pieczenia i dociąż je grubą warstwą suchej fasoli. W ten sposób uzyskasz idealny kształt tarty.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń