Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 143

Jak tak patrzę na to, co lubię piec, to chyba jestem zdecydowaną miłośniczką serników. Lubię każdy dobry, kremowy, rozpływający się w ustach sernik. I nie ma znaczenia czy na zimno, czy na spodzie, czy z dodatkami. Sernik to sernik i to już wystarczy… ???? Oto sernik w odsłonie kajmakowo-orzeszkowej.

Składniki

  • Na spód: 145 g ciastek kruchych (herbatników)
  • 55 g sucharków
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła (miękkiego)
  • Na krem: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (lub z wiaderka)
  • 300 g masy kajmakowej
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • Dodatkowo: 70 g orzeszków ziemnych
  • 150 g masy kajmakowej
  • 3-4 łyżeczki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciastka, sucharki i czekoladę oraz masło umieszczamy w blenderze i miksujemy na „piasek”.

  2. Wykładamy „piaskiem” blaszkę, ubijamy i chłodzimy w lodówce.

  3. Masło ubijamy w misce, dodajemy po troszku masy kajmakowej i miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Potem dodajemy ser i mieszamy – staramy się już nie napowietrzać zbyt mocno masy. Krem wylewamy na schłodzony spód.

  4. Ciasto wstawiamy na 80-90 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170 st. C. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia. Najlepiej schładzamy do w lodówce.

  5. Przygotowujemy krem. Masę kajmakową i mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej. Posypujemy posiekanymi, uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń