Do góry

Desery Przepis na:

Sernik KAKABAKO

Sernik KAKABAKO

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 6861

Idealny, wykwintny sernik, zaspokoi podniebienie wybrednej teściowej i zaskarbi serce teścia! Połączenie karmelu z kawą, z nutą masy sernikowej z bananem, a wykończenie z bezy kokosowej, czy można chcieć więcej?

Składniki

  • 250g herbatników
  • 100g musli (ale bez bakalii)
  • 2 jajka
  • 100- 150g masła/ margaryny
  • 2łyżeczki kakao
  • 2-3 łyczeczki cukru
  • masa
  • 1 kg sernika twarogowego waniliowego do pieczenia
  • 2-3 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • Kawowo- karmelowe owoce:
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę bez skórki
  • 3 słodkie jabłka pokrojone w drobna kostkę bez skórki
  • 1/3 szkl cukru
  • kilka łyżek wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Beza kokosowa: 3biała 1/2 szkl cukru 60dag wiórek kokosowych 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik KAKABAKO

Przygotowanie

  1. Konfitura karmelowo- kawowa:
    1. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka + kilka łyżek wody i gotujemy je, aż będą miękkie i zmniejszą swoja objętość
    2. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier i kilka łyżek wody szybko zamieszaj, płyn z białego zmieni kolor na złocisty, nie mieszamy już wówczas, pozwalamy mu się wykrystalizować, kiedy karmel nabierze kolor miodu jest gotowy, zestawiamy z ognia
    3. Przelewamy karmel do owoców, energicznie mieszamy i dodajemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia kawy i chwile gotujemy, zestawiamy, czekamy, aż aromaty się połączą (najlepiej ok 12h)

    Spód ciasta:
    1. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.
    2. Przygotowujemy blachę na sernik (wymiary standardowej blachy).
    3. Herbatniki miażdżymy w torebce foliowej.
    4. herbatniki + musli + kakao + cukier + jajka+ masło= zagniatamy, wykładamy spód blachy
    5. pieczemy 15'/ 180 stopni

    Masa sernikowa:
    1. Banany miksujemy z jajkami na gładka masę.
    2. Twaróg ucieramy z cukrem + banany zmiksowane z jajkami = ucieramy do połączenia
    3. Na podpieczony spód wykładamy i rozsmarowujemy przygotowaną dzień wcześniej konfiture karmelowo -kawową. a na konfiturę wylewamy masę serową
    4. Pieczemy 180 stopni/ 60' Sernik powinien pozostać w piekarniku, aż sam się wystudzi.

    Beza kokosowa:
    Ubijamy białka wraz z cukrem, następnie dodajemy makę ziemniaczaną, a na koniec wsypujemy ostrożnie wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie.
    Pieczemy 180 stopni/ 30' (w zależności od piekarnika, u mnie nawet 23 minuty)

    Składanie sernika:
    - kiedy sernik się wystudzi, wierzch smarujemy dżemem lub konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie przykrywamy ją bezą kokosową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń