Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 210
Dodano: 03.05.2014
Odsłon: 6861
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Konfitura karmelowo- kawowa:
1. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka + kilka łyżek wody i gotujemy je, aż będą miękkie i zmniejszą swoja objętość
2. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier i kilka łyżek wody szybko zamieszaj, płyn z białego zmieni kolor na złocisty, nie mieszamy już wówczas, pozwalamy mu się wykrystalizować, kiedy karmel nabierze kolor miodu jest gotowy, zestawiamy z ognia
3. Przelewamy karmel do owoców, energicznie mieszamy i dodajemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia kawy i chwile gotujemy, zestawiamy, czekamy, aż aromaty się połączą (najlepiej ok 12h)
Spód ciasta:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni.
2. Przygotowujemy blachę na sernik (wymiary standardowej blachy).
3. Herbatniki miażdżymy w torebce foliowej.
4. herbatniki + musli + kakao + cukier + jajka+ masło= zagniatamy, wykładamy spód blachy
5. pieczemy 15'/ 180 stopni
Masa sernikowa:
1. Banany miksujemy z jajkami na gładka masę.
2. Twaróg ucieramy z cukrem + banany zmiksowane z jajkami = ucieramy do połączenia
3. Na podpieczony spód wykładamy i rozsmarowujemy przygotowaną dzień wcześniej konfiture karmelowo -kawową. a na konfiturę wylewamy masę serową
4. Pieczemy 180 stopni/ 60' Sernik powinien pozostać w piekarniku, aż sam się wystudzi.
Beza kokosowa:
Ubijamy białka wraz z cukrem, następnie dodajemy makę ziemniaczaną, a na koniec wsypujemy ostrożnie wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie.
Pieczemy 180 stopni/ 30' (w zależności od piekarnika, u mnie nawet 23 minuty)
Składanie sernika:
- kiedy sernik się wystudzi, wierzch smarujemy dżemem lub konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie przykrywamy ją bezą kokosową.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

trzaskagotuje 10 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Będzie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 03 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Jak teściowa będzie happy to biorę ten przepis w ciemno :)))) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz