Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych potraw.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5378
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 903
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11817
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5083
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1343
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5378
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 903
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11817
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5083
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1343
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, wciąż ubijając.
W innej misce ubij ser, dodając jajko i żółtka - po jednym. Kiedy masa będzie gładka, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek, dokładnie połącz ją z serem, ale nie miksuj, mieszaj drewnianą łyżką.
Sernik przelej do tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem.
Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piecz ok. 2 godzin. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i sernik przykryj folią aluminiową.