Do góry

Desery Przepis na:

Sernik polski

Sernik polski

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 65

Dodano:

Odsłon: 310

UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych potraw.

Składniki

  • 1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego
  • 300 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik polski

Przygotowanie

  1. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier, wciąż ubijając.

  2. W innej misce ubij ser, dodając jajko i żółtka - po jednym.
    Kiedy masa będzie gładka, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek, dokładnie połącz ją z serem, ale nie miksuj, mieszaj drewnianą łyżką.

  3. Sernik przelej do tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem.

  4. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piecz ok. 2 godzin.
    Po godzinie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i sernik przykryj folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

igorcio 19 kwietnia 2014 Z jednej strony rada- nie zaglądaj podczas pieczenia, z drugiej- po godzinie pieczenia zakryj folią.Nie ma tu sprzecznosci?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń