Do góry

Desery Przepis na:

Sernik "Misz-masz"

Sernik Misz-masz

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 8544

A co kryję się pod tą tajemniczą nazwą "Misz-masz"? A wszystko to co kojarzymy z tymi wyjątkowymi świętami Bożego Narodzenia. W tym serniku znajdziemy zarówno rodzynki, jak i mak oraz migdały. Jest to wypiek, któremu trudno się oprzeć. Sposób pieczenia jest klasyczny i wszystkim znany. Jest to łatwy i prosty wypiek. Sernik "Misz-masz" był bardzo smaczny i od razu spodobał się mojej rodzinie. Myślę, że wam też posmakuje.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy. Masa serowa: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Podsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka. Ucieramy. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki, mak, aromat migdałowy oraz pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Do masy serowej dodajemy obie mąki. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą serową.
    Na cieście kruchym układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Dekoracja: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Z masy marcepanowej tworzymy dekoracyjne kulki. Dekorujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń