Do góry

Desery Przepis na:

Sernik składany z truskawkami

Sernik składany z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 1448

Ciasto pracochłonne, ale smak wynagradza poświęcony na przygotowanie czas.

Składniki

  • BISKOPT JASNY: • 3 jaja • 1/2 szk. cukru • 1/2 szk. mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISKOPT CIEMNY: • 3 jaja • 1/2 szk. cukru • 1/3 szk. mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • WKŁADKA SEROWA: • 60 dag twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego • 30 dag cukru pudru • 1 budyń śmietankowy • 6 jaj • 15 dag
  • MASA BUDYNIOWA: • 1/2 l. mleka • 2 budynie waniliowe • 1 cukier waniliowy • 4-5 łyżek cukru • 25 dag masła
  • MASA OWOCOWA: • 1kg truskawek (mogą być mrożone) • 2 galaretki truskawkowe • 2-3 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Sernik składany z truskawkami

Przygotowanie

  1. BISZKOPT JASNY: Białka ubić na sztywną pianę, dodając na końcu cukier i żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, połączyć delikatnie z masą jajeczną.

    BISZKOPT CIEMNY: Biszkopt ciemny upiec w ten sam sposób jak biszkopt jasny, tylko do mąki dodać kakao.

    WKŁADKA SEROWA: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, twaróg i budyń. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć w całość. Upiec w tej samej blaszce co biszkopty.

  2. MASA BUDYNIOWA:
    Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem.
    MASA OWOCOWA:
    Większe truskawki pokroić, przełożyć do garnka, posypać cukrem i rozprażyć na wolnym ogniu. Wsypać do tego proszek galaretki, dokładnie wymieszać aż się wszystko połączy, przestudzić.

  3. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej – tężejące truskawki- biszkopt jasny - tężejące truskawki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń