Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone, na spodzie z herbatników i migdałów, dodatkowo polany galaretką z mascarpone.
Spód do sernika:
Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały, jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać również cukier puder.
Wszystkie składniki wymieszać, ma powstać masa o niezbyt grubej strukturze mokrego piasku, którą wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę starannie wyrównać za pomocą łyżki.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal ucierając dodawać na przemian ser i serek mascarpone oraz budyń.
Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki.
Na spód z herbatnikami powoli wyłożyć 1/2 część masy serowej, następnie rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie i zalać je drugą częścią masy serowej. Wierzch starannie wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wylać na blaszkę z piekarnika 300 ml wody i wstawić ją na najniższy poziom w piekarniku, a powyżej na kratkę wstawić foremkę z sernikiem.
Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 40 minut.
Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z foremki.
Polewa z galaretki i mascarpone:
Syrop z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Jeśli syropu jest mniej niż 250 ml, to dodać wody.
Serek mascarpone zmiksować z cukrem i połową wystudzonej i lekko tężejącej galaretki.
Polewę z mascarpone rozsmarować na wystudzonym serniku, łyżką nierównomiernie powykładać na nią niezastygniętą jeszcze galaretkę i delikatnie łyżeczką na powierzchni robić wzorki podobne, jak na zdjęciu powyżej.
Sernik wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przepis na sos znalazłam na opakowaniu sera mascarpone ;) Szybko się robi i r...
Odsłon: 2615
Kremowy, delikatny i wilgotny sernik na pysznym, kakaowym cieście to połączen...
Odsłon: 6820
Dziś przymiarka do świątecznego sernika. Pyszny, delikatny i puszysty, po pro...
Odsłon: 12008
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4092
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 17
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 39
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 104
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 978
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4092
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 17
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 39
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 104
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 978
Składniki
Spód do sernika: Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały, jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać również cukier puder. Wszystkie składniki wymieszać, ma powstać masa o niezbyt grubej strukturze mokrego piasku, którą wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę starannie wyrównać za pomocą łyżki.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal ucierając dodawać na przemian ser i serek mascarpone oraz budyń. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Na spód z herbatnikami powoli wyłożyć 1/2 część masy serowej, następnie rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie i zalać je drugą częścią masy serowej. Wierzch starannie wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wylać na blaszkę z piekarnika 300 ml wody i wstawić ją na najniższy poziom w piekarniku, a powyżej na kratkę wstawić foremkę z sernikiem. Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 40 minut. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z foremki.
Polewa z galaretki i mascarpone: Syrop z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Jeśli syropu jest mniej niż 250 ml, to dodać wody. Serek mascarpone zmiksować z cukrem i połową wystudzonej i lekko tężejącej galaretki. Polewę z mascarpone rozsmarować na wystudzonym serniku, łyżką nierównomiernie powykładać na nią niezastygniętą jeszcze galaretkę i delikatnie łyżeczką na powierzchni robić wzorki podobne, jak na zdjęciu powyżej. Sernik wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przepisy Desery
Desery
Kwiaty w galarecie
Desery
Mini słodkie torciki
Desery
Brownie rabarbarowe
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Kwiaty w galarecie
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 39
Mini słodkie torciki
Zapraszam na pyszny, słodki i szybki w przygotowaniu torcik o smaku snikersa....
Odsłon: 31