Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami i mascarpone

Sernik z brzoskwiniami i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 4700

Dodano:

Odsłon: 20583

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik z brzoskwiniami i serkiem mascarpone, na spodzie z herbatników i migdałów, dodatkowo polany galaretką z mascarpone.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód do sernika:

    Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały, jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać również cukier puder.
    Wszystkie składniki wymieszać, ma powstać masa o niezbyt grubej strukturze mokrego piasku, którą wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masę starannie wyrównać za pomocą łyżki.

  2. Masa serowa:

    Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal ucierając dodawać na przemian ser i serek mascarpone oraz budyń.
    Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki.
    Na spód z herbatnikami powoli wyłożyć 1/2 część masy serowej, następnie rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie i zalać je drugą częścią masy serowej. Wierzch starannie wyrównać.
    Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wylać na blaszkę z piekarnika 300 ml wody i wstawić ją na najniższy poziom w piekarniku, a powyżej na kratkę wstawić foremkę z sernikiem.
    Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec 40 minut.
    Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami około 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z foremki.

  3. Polewa z galaretki i mascarpone:

    Syrop z brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Jeśli syropu jest mniej niż 250 ml, to dodać wody.
    Serek mascarpone zmiksować z cukrem i połową wystudzonej i lekko tężejącej galaretki.
    Polewę z mascarpone rozsmarować na wystudzonym serniku, łyżką nierównomiernie powykładać na nią niezastygniętą jeszcze galaretkę i delikatnie łyżeczką na powierzchni robić wzorki podobne, jak na zdjęciu powyżej.
    Sernik wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń