Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 8990

Dość pracochłonne, ale za to bardzo pyszne i efektywni prezentuje się na stole :) polecam na wilekanoc

Składniki

  • CIASTO
  • mąka, 3 szklanki + 0,5 szkl do masy
  • cukier, 1 szklanka + 0,5 szkl do masy
  • margaryna, 1 kostka + 0,5 kostki do masy
  • kakao, 3 łyżki
  • żółtka, 3 szt.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka + łyżeczka do masy
  • zapach wanilowy, 0,5 szt. + 0,5 szt. do masy
  • MASA
  • opakowanie mielonego twarogu, wiaderko 1kg
  • brzoskwinie z puszki, 500g
  • zalewa z brzoskwiń, 0,5 szkl
  • Jaja, 3 szt.
  • serek waniliowy homogenizowany np.danio, 1 duże opakowanie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z kruszonką

Przygotowanie

  1. Ciasto: wszystkie składniki zagnieść razem podzielić na 2 cześci i włożyć do zamrażalnika na 2 godz.

  2. Masa: Oddzielić białka od żółtek.Twaróg, serek waniliowy,cukier,zalewę z brzoskwiń,3 żółtka wyłożyć do miski, wszystko delikatnie wymieszać.

  3. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę dodać do masy serowej.Margarynę roztopić, po wystudzeniu dodać do masy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i olejkiem zapachowym. Makę wymieszać z cąłością masy.

  4. Do natłuszczonej balchy starkować na dużych oczkach jedną cześć zamrożonego ciasta, na to wylać masę twarogową i zetrzeć 2 częsć ciasta.

  5. Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 st. C Można podpiec troche dłużej aby ciasto było na pewno upieczone :) W razie wątpliwości pytać, podam szczegóły :) Wydaje się skomplikowane, a tak naprawde jest bardzo proste, tylko zajmuje troche czasu. Dobrze sprawdzi sie na wielkanocnym stole ;) życze smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń