Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ricotty z owocami

Sernik z ricotty z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 237

Dodano:

Odsłon: 6308

Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z owocami sezonowymi.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 500 g ricotty
  • 250 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • owoce do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z ricotty z owocami

Przygotowanie

  1. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180C. Płatki nieco pokruszyć i wsypać do miski. Miód, masło i cynamon włożyć do małego garnuszka, postawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Masę włożyć do tortownicy dociskając do spodu. Piec przez 10 minut i pozostawić do ostygnięcia.
    Ricottę odsączyć z wody i włożyć do średniego garnka. Dodać ser, mleko skondensowane i śmietankę, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
    Następnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Przygotowaną masę wylać na całkowicie schłodzony spód, udekorować owocami i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń