Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do miski dać: połowę masła/margaryny, aromat waniliowy, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, proszek do pieczenia, kakao. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie się kleić - dodać mąki.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć spód w wysmarowanej tortownicy, drugą odłożyć.
pozostałą połowę masła/margaryny rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
1 szklankę cukru i 4 jajka utrzeć mikserem na puszystą pianę, dodawać po łyżce twarogu i ucierać na niskich obrotach.
Do masy serowej wlewać po trosze ostudzone masło/margarynę, mieszać łyżką, na końcu dodać aromat cytrynowy, budyń w proszku i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Dodać rodzynki i wymieszać. (można także dodać: orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe, skórkę startą z cytryny, kandyzowane owoce - co kto lubi)
Masę serową wylać na wyłożony spód.
Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę na masie serowej.
Piec w ok. 180st. przynajmniej 60 minut.
Ciasto wyciągnąć z tortownicy dopiero, gdy będzie całkowicie wystudzone.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

motyl88rd 04 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
foto dodam, jak tylko będę miała...0 Kto głosował? | Odpowiedz

motyl88rd 04 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
1. w składnikach napisałam 6-7 jajek - już wyjaśniam: to zależy od ich wielkości, jak są bardzo małe, to można do masy serowej dodać jeszcze jedno jajko;2. ja ten sernik robię w tortownicy o średnicy 28 cm
SMACZNEGO! :-)
0 Kto głosował? | Odpowiedz