Desery Przepis na:
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Z trzech ugotowanych ziemniaków zrobić kremowe puree z łyżką śmietany i odrobiną masełka,następnie ostudzić. W międzyczasie ubić 8białek na sztywną pianę z dodatkiem1 szklanki cukru.
W dużej misce zmiksować ser z ziemniakami,dodać żółtka,masło,sernix i cukier.
Masę serową wymieszać z białkami.Na koniec wsypać namoczone rodzynki obsypane odrobiną mąki.
Wylać na prostokątną blachę.Piec w nagrzanym piekarniku w 200stopniach przez godzinę.
Kiedy przestygnie polewamy rozpuszczoną białą czekoladą lub lukrem.Najlepiej smakuje na drugi dzień.SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

ina000 16 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Ziemniaki nadają sernikowi puszystość ale mają również drugą zaletę, dzięki nim ciasto dłużej utrzymuje świeżość. Ja dodaję ziemniaki do pączków. Są super puszyste i równie pyszne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 16 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Co dają te ziemniaki dobrego ,bo nigdy nie słyszałam o serniku z ziemniakami? Wygląda apetycznie.0 Kto głosował? | Odpowiedz