Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowe ślimaki z migdałami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10010
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11545
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 555
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10010
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11545
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 555
Składniki
Wydrylowane śliwki podlewamy łyżką wody i smażymy tak długo, by uzyskać powidła z zachowanymi małymi kawałkami owoców. Mieszamy z tartą bułką, mielonymi orzechami, cynamonem i goździkami.
Z mąki, przepuszczonego przez maszynkę sera, masła, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy na prostokąt.
Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w plastry. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy żółtkiem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 320 kcal Białko 5,3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia