Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowe ślimaki z migdałami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Wydrylowane śliwki podlewamy łyżką wody i smażymy tak długo, by uzyskać powidła z zachowanymi małymi kawałkami owoców. Mieszamy z tartą bułką, mielonymi orzechami, cynamonem i goździkami.
Z mąki, przepuszczonego przez maszynkę sera, masła, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy na prostokąt.
Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w plastry. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy żółtkiem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180oC.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej sztuki około 1 zł
Wartość odżywcza jednej sztuki 320 kcal Białko 5,3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia