Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 406
Dodano: 02.02.2010
Odsłon: 29173
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę z margaryną posiekać nożem dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Ciasto zagnieść jak na makaron, podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao- zagnieść i wstawić do lodówki. Drugą część wyłożyć na blachę, ułożyć owoce, polać na sztywno ubitą pianą z 5 białek+ 2 łyżki cukru. Na wierzch poskubać ciasto kakaowe wyciągnięte z lodówki.
Piec w temp. 180 st.C ok. 40minut.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

natasza 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Są ciasta na które przychodzi moda, która szybko przemija , ale są też ciasta które nigdy się nie ,,starzeją ,,- do takich właśnie należy słynny Skubaniec który jest smakiem mojego dzieciństwa (czyli jakieś 30 lat temu???- o rany...) i który będzie również smakiem dzieciństwa mojej córki - ponieważ naprwdę ten przepis jest ponadczasowy pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

asiunia54 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ja daję najczęściej owoce świeże ale mrożone czy z kompotu też mogą być tylko trzeba je dobrze osączyć z wody. To jest kwestia gustu czy da się jeden rodzaj czy kilka. Zazwyczaj daję wiśnie.Pianę z białek ubijam z 2 łyżkami cukru. Można do piany również wsypać kisiel w proszklu wtedy zmieni kolor.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ukochane ciasto mojego dzieciństwa (nazywane w mojej rodzinie "kruszonem")! Napisz coś więcej owoców - jakie dajesz - świeże, mrożone, z kompotu? Jeden rodzaj czy mieszanka? Ile? Słodzone? Aha, i mam pytanie o pianę z białek - zakładam, że jest ubita z cukrem - ile dajesz cukru do tych 5 białek?0 Kto głosował? | Odpowiedz