Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śledź z cytryną"
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5731
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4578
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 226
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5731
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 4578
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 226
Składniki
Śledzie opłucz. Mocz w wodzie trzy godziny, zmieniając ją dwa razy, przy trzeciej zmianie wymień wodę na mleko. Osącz, przekrój na pół. Cebule i grzyby pokrój w kostkę.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, grzyby, wino i majeranek. Duś do miękkości grzybów, odparuj cały płyn. Przypraw grzyby ketchupem, sosem sojowym, solą i pieprzem. Duś kilka minut.
Cytrynę umyj, sparz, pokrój w plastry, nie obierając ze skórki. Układaj dekoracyjnie na półmisku. Na płaty śledziowe kładź farsz, lekko zwijaj, formując sakiewki.
Skrop je lekko olejem, posyp pieprzem. Układaj na plastrach cytryny, dekoruj natką pietruszki. Potrawę przygotuj kilka minut przed podaniem.Źródło: Dobry Tydzień