Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaki gruszkowo-żurawinowe"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3727
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 371
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 686
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3727
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3803
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 371
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 686
Składniki
Drożdże rozkrusz do miski, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wymieszaj. Wlej trochę letniego mleka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z reszty mąki, cukru, letniego mleka, miękkiego masła, jajka, szczypty soli i zaczynu zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Obierz gruszki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Włóż je do rondelka, zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody i gotuj przez chwilkę. Pod koniec dodaj żurawinę i poczekaj, aż masa wystygnie.
Rozwałkuj z ciasta prostokątny placek. Rozsmaruj na nim masę gruszkową i zwiń w roladę. Od razu pokrój roladę w plasterki i przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ciastka do przyrumienienia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 25 minut. Czas przygotowania: 60 min Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 327 kcalŹródło: Na żywo