Do góry

Desery Przepis na:

Słodkie precelki

Słodkie precelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Słodkie precelki"

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek masła
  • 4 jajka
  • cukier puder
  • bita śmietana
  • olej lub smalec do smażenia
  • do ozdoby owoce sezonowe lub z zalewy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do niedużego garnka. Dolać do niego ok. pół szklanki wody. Wymieszać. Dodać masło, sól. Zagotować. Wsypywać powoli do garnuszka przesianą mąkę, nadal trzymając garnek na gazie i przez cały czas mieszając.

  2. Kiedy ciasto zacznie już odstawać od garnka, zdjąć go z gazu. Przełożyć ciasto do miski i lekko przestudzić. Do ciasta dodawać po jednym jajku i ucierać do całkowitego wymieszania się składników. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję.

  3. Do szprycy cukierniczej włożyć ciasto. W garnku rozgrzać tłuszcz. Wyciskać precelki na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony po około dwie minuty. Gotowe wyjmować łyżką cedzakową i kłaść na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

  4. Precelki można posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną i ulubionymi owocami sezonowymi.

  5. Używając różnych ozdobnych końcówek szprycki cukierniczej, możesz na gorący tłuszcz wyciskać z ciasta różne, fantazyjne kształty!

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń